14 Lipca 2016 roku w biurze wolontariatu „Flandria” odbyły się warsztaty edukacyjne „ Dieta w chorobach tarczycy”. Warsztaty były skierowane do osób borykających się z chorobami tarczycy oraz do osób zainteresowanych. Warsztaty prowadziła wolontariuszka Flandrii, dietetyczka – mgr Aleksandra Rodziewicz.

Przy niedoborze hormonów tarczycy dochodzi do spowolnienia przemiany materii. Stan ten nazywamy niedoczynnością tarczycy. Najczęstsze objawy niedoczynności tarczycy to odczucie zmęczenia, senności, męczenie się, bóle głowy, zaparcia, wypadanie włosów, uczucie zimna, suchość skóry. Niedoczynność tarczycy leczy się przez podawanie jej hormonów, a także stosowanie odpowiedniej diety.

Jednym z najważniejszych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest jod. Blisko 80% całkowitej ilości jodu znajduje się właśnie w tarczycy. Jod jest składnikiem hormonów trójodotyroniny i tyroksyny. Niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, przerostu gruczołu i powstania tzw. wola, zaburzenia płodności (poronienia), opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego. Niedobory jodu występują najczęściej w południowej części Polski, gdzie w naturalnym środowisku jest zbyt mało tego pierwiastka. Dlatego też na obszarach, gdzie są niedobory jodu stosuje się jodowanie soli kuchennej. Najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich.

W diecie znajduje się jednak wiele substancji tzw. wolotwórczych, które utrudniają wykorzystanie jodu z pożywienia, a także syntezę hormonów. Są to siarkocyjaniny – ich źródłem jest kapusta, brokuły, brukselka, kalafior oraz hemaglutyniny – ich źródłem są nasiona roślin strączkowych. W diecie chorych z niedoczynnością tarczycy ich ilość powinna być ograniczona. Niewskazane są również orzeszki ziemne.

W niedoczynności tarczycy powinno się także zadbać o odpowiednia podaż białka, tak aby pokrywało ono 15 % zapotrzebowania na energię. Dobrym źródłem białka jest chude mięso drobiowe, ryby, chudy nabiał i napoje mleczne (jogurt, kefir).

Bardzo ważna jest również odpowiednia ilość składników mineralnych w diecie takich jak żelazo, magnez, potas, selen czy cynk. Niedobór żelaza czy selenu może wpływać na nieprawidłową przemianę hormonów do ich aktywnych form.

Nadczynność tarczycy z kolei spowodowana jest nadmierną produkcja hormonów. Najczęstsze objawy nadczynności to utrata masy ciała, arytmie, nadpobudliwość, drżenie rąk, nadmierna potliwość, obrzęki, biegunki. W nadczynności tarczycy dochodzi do zwiększenia zużycia tlenu, przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Dieta jest jedynie uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i polega na dostarczeniu zwiększonej ilości energii, białka, witamin i składników mineralnych.

Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka ze względu na występujący nasilony jego rozpad. Zaleca się podawać ok. 1,5 do 2 g białka na kg masy ciała na dobę. Dobrym źródłem pełnowartościowego białka u osób z nadczynnością powinny być produkty mleczne takie jak mleko, napoje mleczne fermentowane, sery, a także jaja, chude gatunki mięsa i ryby.

W związku z dużym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze należy zadbać o gęstość odżywczą diety. Należy więc unikać tzw. pustych kalorii jak słodycze, słone przekąski, a zamiast nich wybierać pełnowartościowe przekąski czy desery jak budynie, koktajle mleczne, sałatki owocowe, musy. Posiłki powinno się spożywać regularnie 5-6 razy dziennie.

W nadczynności tarczycy wzrasta ponadto zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, dlatego dieta powinna być urozmaicona. Dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędna jest witamina A. Źródłem witaminy A w diecie są produkty mleczne, ryby, jaja oraz oleje rybne (trany) a także produkty pochodzenia roślinnego dostarczające tzw. prowitaminy A (karotenów) takie jak marchew, pomarańczowa papryka, pomidory, morele, brzoskwinie.

Przy nadczynności tarczycy nie zaleca się mocnych naparów z herbaty i kawy, które mogą wpłynąć pobudzająco na pracę serca i układ nerwowy.

Źródło /www.medonet.pl/magazyny/diety-w-chorobach,dieta-w-chorobach-tarczycy,artykul,1626704.htm

 

 

Komentowanie wyłączone.