17, 14, 21, 28 października 2019 roku w biurze wolontariatu Stowarzyszenia Flandria odbyły się warsztaty edukacyjne „Dietetyka” w ramach projektu Akademia Zdrowia.

Dietetyka zajmuje się takimi kwestiami jak: zasady żywienia w przypadku ludzi zdrowych, zasady żywienia przy poszczególnych schorzeniach i dolegliwościach, na przykład alergiach i nietolerancjach pokarmowych, ocena stanu odżywienia i ocena i analiza wzajemnego wpływu żywienia i zażywania określonych grup leków oraz badanie wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta i na odwrót (wpływ sposobu odżywiania na rozwój określonych schorzeń). Do dziedziny dietetyki należy także zapobieganie chorobom, które są zależne od żywienia, kontrolowanie jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, edukacja w zakresie żywienia i psychologia żywienia. Dietetyka to również nauka zajmująca się biochemicznymi podstawami żywienia oraz technologiami gastronomicznymi.

Dietetyka powiązana jest z takimi naukami jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia i psychologia. Wyróżnia się dwa rodzaje dietetykidietetykę kliniczną oraz dietetykę sportową. Ta ostatnia dyscyplina zajmuje naukowymi badaniami związanymi ze sposobem odżywiania sportowców: wpływem określonej diety na wyniki sportowe oraz opracowywaniem diet odpowiednich dla danej grupy sportowców.

Dietetyka dostarcza wiedzy niezbędnej do racjonalnego żywienia, czyli planowania i przygotowywania posiłków w zależności od zapotrzebowania danej osoby czy grupy osób. Pozwala zaplanować racjonalny i odpowiedni sposób żywienia dla pacjentów z takimi schorzeniami jak cukrzyca, choroby układu krążenia, alergie pokarmowe oraz otyłość. Dietetyka uczy jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę diety, a także jak leczyć pewne schorzenia za pomocą zmiany nawyków żywieniowych.

Źródło ww.medonet.pl/zdrowie,dietetyka—opis-dziedziny–rodzaje-dietetyki,artykul,1728377.html

Autor wpisu: Paweł Rutka- wolontariusz Flandrii

 

Komentowanie wyłączone.